O Kakau
Kakao Criollo - Theobroma - NÁPOJ BOHŮ
Ano, takto nazval švýcarský přírodovědec Carl von Liné posvátnou rostlinu z Amazonie. Nejvíce se udává, že za ni vděčíme Olmékům z jižního Mexica, kteří jej používali na své ceremonie. Ve své době boby kakaa sloužili i jako platidlo.
Pravdou je, že toto "indiánské kakao" nejvyšší kvality naleznete v tropických lesích ve velké časti Jižní Ameriky. V Peru jsou jejími nejznámějšími pěstiteli Ashanikové.
Ale samozřejmě ho naleznete i na území jiných kmenů.
Proč zrovna Criollo? Typů kakaa je více - nejznámější jsou Forastero, Criollo a Trinitario. Rozdílem je, že Criollo má malou produkci - to znamená, že na jednom keříku, je jen pár lusků. A proto tyto lusky obsahují nejkvalitnější boby, protože síla země, která vystupuje rostlinou, není tolik rozmělněna. Je to něco podobného, jak s dobrým vínem, čím méně hroznů na rostlině, tím kvalitnější.
Jak pomáhá kakao Criollo? Řečeno moderním jazykem, obsahuje antioxidační látky a stimuluje organismus. Možná proto, jsou děti z Peru tak akční a nezdolné..
Kakaové máslo dodává pružnost pleti.
Samozřejmě nelze srovnávat kakaa z obchodů, které jsou ochuzena o své kakaové máslo a jako tuk je přidán palmový olej. Nejedná se tedy ani o kakao holandskéo typu ani jiná běžná kakaa.
Toto je pravé kakao Criollo, nakoupené u malopěstitele v Amazonii a jeho rodinou vyrobené malé křivé čokoládičky se silou peruánského jaguára. Farma a výrobna seňora Felipe, nedaleko Pucallpy pro nás kakao zpracovává a balí.
Pro zdraví i kakaové ceremonie.
Nutriční hodnoty kakaa, které prodáváme (pro nejnovější šarži z léta 2022 - 90g a 500g balení):
Na 100g:
energetická hodnota | 628,8 kcal | |
sacharidy | 11,85 g | |
z toho cukry | 1,54 g | |
tuky | 55,37 g | |
z toho nasycené mastné kyseliny | 28,745 g | |
bílkoviny | 13,29 g | |
vláknina | 14,94 g | |
sodík | 7,9 mg/kg |